AA: “Kroz javni dijalog i diplomatiju do aktiviranja MAP-a”

Pažljivo pratimo situaciju preko našeg ureda u Sarajevu, ali svi saveznici budno prate šta se dešava u BiH i svi su izrazili podršku da što prije vide BiH u NATO savezu, kazala je Tanya Hartman

 

SARAJEVO (AA) – U Sarajevu se danas održava Međunarodna konferencija “Sveobuhvatni pristup nacionalnoj sigurnosti, suočavanje s izazovima u BiH i regiji u svijetlu NATO saradnje i partnerstva“ u zajedničkoj organizaciji Komisije za NATO integracioni proces BiH i Centra za sigurnosne studije, uz podršku Odjela javne diplomatije sjedišta NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjednik Komisije za NATO integracioni proces BiH, kazao je da se kroz javni dijalog i diplomatiju može pomoći da BiH u ovoj godini dođe do aktiviranja Aktivacionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

“Konferencija se održava zajedno sa velikom terenskom vježbom, koja je jučer otvorena u Tuzli, i u kojoj sudjeluju predstavnici više od 30 zemalja. Kroz javni dijalog i diplomaciju želimo da vidimo što su to suvremeni tradicionalni i netradicionalni sigurnosni izazovi koji su pred BiH, ali i ostalim zemljama regije te da vidimo kakvi nam eventualno mogu biti zajednički odgovori. Temeljno je da su današnji sigurnosni izazovi apsolutno nepredvidivi od onih na koje nemamo uticaja, kao što su zemljotresi i poplave, pa do onih za koje treba imati jake, stabilne i čvrste institucije“, kazao je Brkić.

Istakao je da se radi o jednoj od aktivnosti BiH u svjetlu javne diplomatije, koja nije direktan zahtjev NATO-a, te da će pomoći da u ovoj godini “dođemo do željenog cilja, kada govorimo o NATO integracijskom procesu BiH, a to je aktiviranje MAP-a“.

“Temeljna je stvar da se u NATO neće integrirati samo jedno ministarstvo, nego cjelokupno društvo i zbog toga je jako važno da svaka aktivnost BiH koja doprinosi tome bude vidljiva, transparentna i u najboljoj suradnji sa našim susjedima“, dodao je Brkić.

Konferenciji, koja je održana u Parlamentu BiH, prisustvovala je i Tanya Hartman iz Odjela za političke poslove i sigurnosnu politiku sjedišta NATO-a u Briselu. Ona je naglasila da njen dolazak predstavlja propratnu aktivnost nakon posjete BiH Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a.

(Anadolu Agencija, 26.09.2017.god)