Armin Kržalić za INS.ba: “Teorija o BiH kao „terorističkoj prijetnji“ ide u prilog samo zagovornicima globalnog terorizma”

Fotografija preuzeta sa: INS.ba

Armin Kržalić, zamjenik direktora Centra za sigurnosne studije, dao je intervju 07.11.2017. godine za bosanskohercegovački informativni servis INS.ba. U nastavku prenosimo intervju u cjelosti.


Ukoliko na google pretraživač upišete pojmove “BiH” i “terorizam” pronaći ćete desetine hiljada tekstova koji su objavljeni samo u posljednjih mjesec dana!

Bez namjere da se na bilo kakav način umanji globalna opasnost terorizma, i dalje je primjetna tendencija da se BiH po svaku cijenu stavi u kontekst opasnosti po Evropu i Balkan, te da to sve skupa ima političke konotacije i političku upotrebnu vrijednost.

Asimetrične prijetnjie

Sposobnost da se obračunava sa terorističkom opasnošću i na najvišim razinama, bh. institucije su potvrdile i ovih dana kada je zavaljujući Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) lociran, uhapšen i isporučen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Mirsad Kandić, osoba porijeklom s Kosova, visokorangirana u strukturi ISIL-a.

Da li je BiH teroristička opasnost i u kojoj mjeri za bh. informativni servis INS (Bosnian News Service) je govorio direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) dr. Armin Kržalić.

„Kroz ozbiljno shvatanje asimetrične prijetnjie terorizma i pristup normativizacije, kooperacije i organizacije Bosna i Hercegovina je pokazala da može biti dobar primjer borbe protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma kako u regionu tako i u Evropi. Shodno navedenom pristupu donijeli smo izmjene krivičnog zakona, koje su odlazak na strana ratišta noramtivizirali kao krivično djelo. Navedene izmjene su omogućile djelovanje sigurnosnim agencijama i one su vrlo brzo zaustavile trend odlaska bh. građana na strana ratišta“, kaže Kržalić.

Preventivnim djelovanjem Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i policijskih agencija u BiH, tvrdi Kržalić, došli smo do rezultata da u 2016. godini nismo imali odlaske naših državljana na strana ratišta, dok su povratnici sa stranih ratišta stavljeni pod nadzor.

„Uz podršku međunarodnih organizacija pokrenuti su i programi deradikalizacije u kojem učestvuje civino društvo, institucije i predstavnici vjerskih zajednica“, naveo je.

Važna uloga IZBiH

Nadalje, Kržalić je posebno naglasio aktivnosti i prvrženost Islamske zajednice u BiH rješavanju problema radikalizacije “kao i konkretnih mjera vraćanju posjednih džemata u okvire IZ”.

“Također, predstavnici IZ putem svojih imama organiziraju sesije i diskusije o temama koje se tiču sprečavanja radikalizma i ekstremizma. Jednostavno, možemo reći da bosanskohercegovačko društvo zajedno sa svojim institucijama radi na sprečavanju ekstremizma i radikalizma koji mogu da dovedu do terorizma. Teorija o BiH kao mjestu kampova za obuke terorista je neodrživa i ona ide u prilog samo zagovornicima globalnog terorizma. Međutim, i pored navedenih aktivnosti ne bi trebali podcijeniti a niti precijeniti ove asimetrične prijetnje”, zaključio je Kržalić.

(INS.ba, 07.11.2017)