DANI: “Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije: Nismo spremni za nove prijetnje!”

Direktor Centra za sigurnosne studije (CSS), Denis Hadžović, u intervjuu za bosanskohercegovački news magazin “DANI” govorio je o globalnim i novim sigurnosnim izazovima i prijetnjama, kao i o geopolitičkim procesima u svijetu, te njihovoj refleksiji na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini.

U nastavku prenosimo dio intervjua.

DANI: Gdje je, po Vašem mišljenju, Balkan u toj priči? Na marginama kao prostor trajne nestabilnosti ili…?

HADŽOVIĆ: Kad jedno ovako malo područje ne pripada nijednoj alijansi, ono uvijek ostaje predmetom igara, promicanja različitih interesa velikih sila. Možda je za Balkan najbolja opomena Ukrajina, koja je bila negdje između. Polovina stanovništva okrenuta Zapadu, polovina Rusiji i taj vakuum Rusija je iskoristila da nametne svoju volju, politiku i da interese zaštiti vojnom čizmom. Ukrajina je imala obećanja Amerike i EU da će je štititi, ali zvanično nije pripadala savezu koji bi je i fizički zaštitio. Tako i BiH…

DANI: Ne mislim samo na BiH, nego na cijeli region. Verbalno smo opredijeljeni da cijeli Balkan ide u EU, dio je već tamo, a osim Srbije i pola BiH, hoćemo i u NATO. Dakle, izabrali smo put na Zapad. Zašto nas onda još vide kao moguće bure baruta?

HADŽOVIĆ: Ja sam često rezigniran našim i političarima regiona jer nisu iskoristili momenat voljnosti, mirnog perioda i još uvijek tada neprikosnoveno snažnih EU i NATO-a. Tada smo se mogli pridružiti ovim strukturama relativno brzo, kao što je to uradila Hrvatska. Još uvijek su ta vrata otvorena, ali ne zna se koliko dugo, s obzirom na nove igrače i mogućnosti koje se otvaraju kroz veće prisustvo i uticaj Rusije, Kine, Turske. Vidimo da ni Evropa više neće biti ista nakon izlaska Velike Britanije, da će vjerovatno nakon izbora u Njemačkoj EU malo grupisati između sebe, pokušati funkcionisati na dva kolosijeka. Na nekim ispitima Evropa je već pala. Nisu iskazali očekivanu i proklamovanu solidarnost u odnosu na migracijsku krizu 2015., nema dosljedne politike oko pretnji koje ih ugrožavaju, ne snalaze se najbolje sa nagoviještenim raskidom pregovora o trgovinskom ugovoru sa SAD-om. Odgovor na ovakav stav nove administracije SAD-a, zemlje EU pokušavaju nadomjestiti proširenjem trgovinskih veza sa Kinom, ali će veoma teško opravdati svojim građanima zašto povećavaju profit i snagu zemlje s kojom ne dijele iste demokratske vrijednosti i principe. U takvoj situaciji veoma je teško očekivati da će Zapad imati vremena i interesa baviti se Balkanom. Pozitivno je što je iskazano malo više pažnje u proteklom periodu za dešavanja u regiji od EU i SAD-a te što su još uvijek zemlje jasno opredijeljene ka EU. Ali pitam se šta bi se moglo desiti ako Vučić, odnosno Srbija, kaže da neće ni u EU, kao što je iskazala svoj stav u odnosu na NATO.”

(Cijeli intervju možete pročitati u magazinu “DANI”, br. 1.048, 29.09.2017)