Među govornicima na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji “Mediji i odbrana” koju je otvorila Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u utorak 15. oktobra 2019. godine je i direktor Centra za sigurnosne studije dr.sci. Denis Hadžović. Konferenciju je organizovao Ured za odnose s javnošću MO BiH u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini i NATO štabom u Sarajevu u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Učesnici konferencije su predstavnici službi za odnose s javnošću iz ministarstava odbrane Kraljevine Norveške, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, predstavnici NATO-a iz Brisela, nevladinih organizacija u BiH, te predstavnici medija iz zemalja regije i Bosne i Hercegovine. Cilj regionalne konferencije “Mediji i odbrana” je međusobna razmjena iskustava i najboljih praksi saradnje odbrambenog resora sa medijima, iznalaženje najboljih rješenja za unapređenje regionalne saradnje u skladu sa savremenim dostignućima kroz teme koje se tiču oblasti evroatlantskih integracija i odnosa s javnošću te medijske promocije vojnog poziva.

Otvaranju konferencije su pored ministrice odbrane BiH Marine Pendeš prisustvovali komandantica NATO štaba Sarajevo Marti J. Bissell, mađarski ambasador u BiH Nj.E. Krisztián Pósa, te predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Parlamentarne skupštine BiH, EUFOR-a i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC).

Ministrica Pendeš je u svom obraćanju rekla da „Ministarstvo odbrane BiH pozdravlja sve one aktivnosti medija, javnosti i civilnog društva koje svojim transparentnim djelovanjem doprinose jačanju civilnog nadzora nad odbrambenim sektorom, profesionalizaciji Oružanih snaga, jačanju vladavine prava i izgradnji mira.“

(C) Ministarstvo odbrane BiH /http://www.mod.gov.ba/slike2013/151019%20-%201RKMO.jpg/

(C) Ministarstvo odbrane BiH

Na važnost regionalne konferencije na temu „Mediji i odbrana“ u svojim obraćanjima ukazali su i savjetnik za odbranu pri Ambasadi Kraljevine Norveške Geir Myrseth, mađarski ambasador Nj. E. Krisztián Pósa i komandantica NATO štaba Sarajevo Marti J. Bissell.

 

(CSS, Ministarstvo odbrane BiH, 15.10.2019.god)