Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogla postati još ozbiljnija. I to sve zbog odluke Grčke da određeni broj migranata prebaci s otoka na kopno, što im otvara put preko Makedonije, Srbije i BiH, kazao je za „Avaz“ stručnjak u oblasti sigurnosti i direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.  

Najava iz Srbije

Dodao je da je skeptičan u pogledu najava Vlade Srbije da ponovo uvede vizni režim za državljane Irana, koji u strukturi migranata u našoj državi zauzimaju drugo mjesto po brojnosti.

– Susjedi se ponašaju vrlo sebično i koriste svaku mogućnost da prebace svoj problem u BiH. Srbija je na taj način smanjila broj migranata sa 7.000 na oko 2.000 u prošloj godini – kaže Hadžović.

Prema njegovim riječima, vlasti u BiH treba zabrinuti situacija u Grčkoj, jer prelazak s otoka na kopno za nas znači sigurno povećanje broja migranata.

– Opći izbori potisnuli su ovu temu ustranu, ali vidimo da je statistika neumoljiva i da se povećava broj migranata u našoj državi. S druge strane, s pogoršanjem vremenskih prilika u narednom periodu možemo očekivati i više sigurnosnih problema, a posebno u Krajini. Zabrinjava i ovaj prijelazni politički momeat u kojem se nalazimo, jer nisam siguran da će se vlade u nekom tehničkom mandatu moći izboriti s ovim problemom – istakao je Hadžović.   

Znatne komplikacije

On smatra da je u narednom periodu moguće očekivati znatne komplikacije kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH. 

 – Državni nivo još nije osigurao ispunjavanje svih uvjeta kako bi se mogla koristiti sredstva Evropske unije. Vidimo da sve mjere vlasti idu vrlo sporo i da baš ne daju pozitivne rezultate – kazao je Hadžović.   

Među migrantima malo Sirijaca 

 – 15.116 nezakonitih migranta registrirano do 23. septembra

 – 14.101 iskazao namjeru da zatraži azil u BiH

 – 5.163 migranta stigla iz Pakistana

 – 2.088 Sirijaca registrirano među migrantima

Izbori bitniji od zaštite granice

 – Zbog općih izbora je s državne granice povučen određen broj policajaca, kako bi pomogli osiguranju procesa glasanja. To se već negativno odrazilo na propusnost naše granice i evidentno je znatno povećanje migranata u našoj državi – istakao je Hadžović.