Napadi u Parizu obistinila su najgora predviđanja obavještajnih službi i analitičara koji su tvrdili da je napad na Charlie Hebdo početak terorizma na prostoru Evrope koji mediji najbolje opisuju kao početak rata – ocijenio je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović.

Tvrdi da rat protiv Islamske države koji ne poznaje granice i poprima sve veće dimenzije traži cjelokupni odgovor društva i društava, a ne samo sigurnosnih i državnih struktura.

Društvene mreže

– Ono što posebno zabrinjava, to je da su počinioci, po postojećim informacijama, uglavnom državljani Francuske u drugoj ili trećoj generaciji. Naravno, teroristički napadi u Parizu imat će i posljedice prema imigrantima, ali je po mojem sudu ključni problem odnos s tim otuđenim državljanima i grupacijama unutar same države. Dodatno zabrinjava i što se ova teroristička akcija na društvenim mrežama glorifikuje – ocijenio je Hadžović.

Smatra da taj rat na socijalnim mrežama za sada dobijaju ekstremističke snage, naročito u smislu novačenja novih pristalica.

– Kada se mislilo da će se uključivanjem Rusije uspješno suzbiti opasnost koja prijeti od takozvane islamske države i Al Kaide, da će se suzbiti ekstremističke snage koje djeluju na području Sirije i Iraka, vratio se bumerang i to u jednoj zemlji koja je nakon Charlie Hebdoa mnogo napora posvetila borbi protiv terorizma, unapređenju sigurnosnih struktura. Sada Francuska zatvara granice, angažirana je i vojska, ali, nažalost, to ne daje rezultata – istakao je Hadžović.

Na pitanje šta je to šta treba uraditi cjelokupno društvo, Hadžović odgovara da takve analize na dugoročnom planu već postoje, a u osnovnom fokusu je edukacija, mnogo predaniji rad s otuđenim grupacijama.

U fokusu edukacija

– Jedan od puteva jeste i mnogo veće uključivanje građana na lokalnom nivou, da prijavljuju šta se dešava u njihovom neposrednom okruženju. Postojeći sigurnosni aparat ne može se izboriti bez kvalitetnih informacija. Dakle, dugoročni procesi edukacije i kvalitetniji protok informacija je, po mojem sudu, način kako da se preduprijede napadi poput onog u Zvorniku, koji se mogao spriječiti – ustvrdio je Hadžović.

Generalni sekretar CSS-a smatra da se pod hitno mora iznaći način kako da se spriječi rat na društvenim mrežama na koji institucije ne uspijevaju da daju adekvatne odgovore.

– Moramo se prilagoditi digitalnom dobu jer taj govor mržnje svakako će izazvati i već izaziva ogorčenje i antagonizam i ne vodi ka potrebnom miru. Vrlo je bitno da francuske vlasti, koliko god mogu, utiču na građane da mirno i hladne glave pristupe problemu kako bi se smanjile štete po već dobro fragilno francusko društvo – rekao je Hadžović.

FENA