U četvrtak, 11.04.2019. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je međunarodna konferencija pod nazivom “Bosna i Hercegovina i regija u svjetlu NATO saradnje i partnerstva” u organizaciji Centra za sigurnosne studije i Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine i uz podršku Odjela za javnu diplomatiju NATO-a,  a u povodu 70 godina Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Cilj konferencije je bio razmatranje saradnje u pogledu nacionalne sigurnosti država, posebno u odnosu na pojave koje ne potpadaju pod tradicionalne sigurnosne prijetnje. Ovo se prvenstveno odnosi na prirodne i druge katastrofe koje, zbog intenzivnih klimatskih promjena, sve više ugrožavaju ljudske živote i materijalna dobra. Također, na konferenciji je predstavljen NATO program – Nauka za mir i sigurnost.

Uvodničari konferencije bili su ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, komandantica Štaba NATO-a u Sarajevu brigadna generalica Marti Bisell, ambasador Republike Mađarske u BiH Nj.E. Krisztan Posa, poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić te direktor CSS-a Denis Hadžović. Pored ostalih učesnika iz cijele regije, među istaknutim govornicima bili su i viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan u Sjedištu NATO-a u Briselu Robert Pszczel te zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić. 

Direktor Centra za sigurnosne studije, Denis Hadžović, je pozdravljajući prisutne na konferenciji ukazao da su građani Bosne i Hercegovine veoma zainteresovani za dešavanja u oblasti euro-atlanskih integracija te da smatra da institucije vlasti, a posebno političari, moraju iskazati više senzibiliteta za interese građana. Ujedno je pozvao i na znatno veći angažman predstavnika akademske zajednice, medija i nevladinih organizacija posebno u oblastima u kojima mogu ostvariti veću saradnju i partnerstvo u okviru postojećih NATO programa.

U uvodnom obraćanju, pred učesnicima iz NATO zemalja regije, ministrica Pendeš je naglasila uvjerenje da NATO i Bosna i Hercegovina ulaze u narednu fazu svojih odnosa, nakon što su članice Saveza u decembru objavile spremnost da prihvate prvi Godišnji nacionalni program (ANP) Bosne i Hercegovine, čime bi se aktivirao i Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gosp. Asim Sarajlić, je rekao da za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa za NATO članstvo te pozvao prisutne da pomognu Bosni i Hercegovini u atlantskim integracijama.

Govoreći o važnosti regionalne saradnje, brigadna generalica Marti Bisell je istakla da NATO ima stabilizirajuću ulogu u BiH, te da ostaje posvećen pružanju podrške u reformi sigurnosnog i odbrambenog sektora u BiH. Ambasador Republike Mađarske u BiH Nj.E. Krisztan Posa u svom obraćanju je podsjetio da su prije 20 godina, Mađarska, Češka i Poljska postale članice NATO, što je predstavljalo korake ponovnog ujedinjenja Evrope i da konferencija pruža priliku da se napravi presjek gdje stoji regija u atlantskim i evropskim integracijama.

Počasni govornik na kongerenciji je bio gosp. Robert Pszczel, viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan u Sjedištu NATO-a u Briselu, koji je rekao da treba staviti fokus na budućnost. Naglasio je da je dosadašnjim proširenjima NATO savez promijenjen, ne samo matematički, nego je smanjen i rizik od loše procjene usljed donošenja odluka konsenzusom 29 država članica. Također, ukazao je da NATO drži do svojih obećanja, kao što je vidljivo u pokretanju postupka priduživanja Sjeverne Makedonije NATO savezu nakon Prespanskog sporazuma.

Govornici su bili i predstavnici ministarstava vanjskih poslova Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i predstavnik ministarstva sigurnosti BiH koji je predstavio vježbu Evroatlantskog koordinacijskog centra za reagiranje na katastrofe (EADRCC) “Bosna i Hercegovina 2017” te voditelji projekta  “Biološka metoda (pčele) za detekciju eksploziva“ finansiranog putem NATO programa Nauka za mir i sigurnost sa Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta St. Andrews iz Škotske i Hrvatskog Centra za razminiranje-Centar za testiranje, razvoj i obuku.

Govornici i učesnici su podijelili mišljenja i iskustvo o pitanjima odbrane i sigurnosti koja prevazilazi granice pojedinačnih zemalja, posebno u odnosu na pojave koje ne potpadaju pod tradicionalne sigurnosne prijetnje. Također, izražene su važnost i nužnost saradnje između država regiona u cilju rješavanja savremenih sigurnosnih izazova, kao i daljnja posvećenost NATO saveza politici otvorenih vrata i pružanju podrške državama Zapadnog Balkana koje pretenduju da postanu njegove punopravne članice.