Sarajevo, 07. maj 2019. godine


U više navrata na pojedinim TV stanicama i portalima[1] predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke ‘Narod i pravda’, Dino Konaković, iznio je uznemirujuće tvrdnje o nezakonitom prisluškivanju njega i njegovih stranačkih kolega od strane Obavještajno sigurnosne agencije BiH. U zemljama razvijene demokratije ovakve informacije bi usijale politički ambijent i dovele do ozbiljnih posljedica ili po one koji su uzburkali javnost ovakvim tezama ili po one kojima se spočitava ovako flagrantno kršenje zakona i zloupotreba moći. Još davne 1974. godine, sličan skandal rezultirao je prvom i jedinom ostavkom predsjednika u historiji SAD-a, republikanca Ričarda Niksona (Richard Nixon) u poznatoj aferi Watergate.

U svojim navodima u javnosti, Konaković ide i korak dalje, iznoseći po njemu činjenice da takvih stvari u Bosni i Hercegovini ima puno i da se institucije, agencije, MUP-ovi, obavještajne agencije, bave više stranačkim protivnicima više nego poslovima kojima bi se trebali baviti. Pri tome navodi da je za ovakve tvrdnje spreman i odgovarati te da radi zaštite svog integriteta, „za ne daj Bože“, kako kaže, posjeduje i tajno snimljene ‘osjetljive razgovore’ koji vjerovatno trebaju potkrijepiti ovako eksplicitne stavove. U svojim optužbama, predsjednik nedavno formirane stranke dotakao se i tužilaštva, sugerišući da je i ono pod stranačkom kontrolom, najavljujući pri tome i sistemsku borbu protiv ovakvog stanja.

Autoru ovog komentara ostaje nepoznanica da li je do sada neko od nadležnih institucija, bilo pravosudnih, obavještajno-sigurnosnih ili policijskih struktura, zvanično reagovao na ovako, za demokratske standarde, poražavajuće informacije izgovorene u javnom prostoru. Ponavljanje istih tvrdnju u medijima u razmaku od nekoliko mjeseci ipak može implicirati da se nešto takvo nije desilo. Sa aspekta demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti, koji uključuje parlament, nevladin sektor, akademsku zajednicu i medije, potpuno je nezamislivo da nijedno tijelo izvršne ili pravosudne vlasti u Bosni i Hercegovini nije našlo za shodno da provjeri navode koji su došli od vjerovatno upućene osobe iz političkog života. Ovako indolentno ponašanje ima nesagledive posljedice i izaziva zebnju kod građana naše države, koji se vjerovatno i sa pravom osjećaju potpuno ugroženi u zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Stoga, radi zaštite osnovnih demokratskih principa i građanskih vrijednosti, apelujemo na nadležne institucije da u što kraćem vremenskom periodu preduzmu mjere iz njihove nadležnosti kako bi se javnost kvalitetno informisala o pomenutim insinuacijama te konačno započelo sa praksom političkog, moralnog i ako treba krivičnog traženja odgovornosti za javno iznešene stavove ili utvrđene nezakonite aktivnosti.

Ako ovakve pojave ostanu samo na nivou medijskih istupa i špekulacija, nastaviće se sa daljnjim urušavanjem povjerenja građana u institucije Bosne i Hercegovine. Zemlja koja nema kvalitetno izgrađene i funkcionalne institucije zasigurno je osuđena na propast. Jedino snažne i demokratske institucije mogu odgovoriti savremenim izazovima i prijetnjama, što nam zorno pokazuju razvijene zapadne demokratske zemlje u kojima su prava i slobode građana institucionalno i konstatno zaštićeni bez obzira na previranja na političkoj sceni.

Mislim da ne treba posebno ni naglašavati koliko ovakve informacije negativno djeluju na međunarodni imidž Bosne i Hercegovine u demokratskom svijetu. Međunarodna zajednica je investirala nemjerljiv iznos finansijskih i stručnih resursa u izgradnju demokratskih struktura sektora sigurnosti i kvalitetnog nadzora nad istim te bi neprovođenje odgovarajućih mjera u cilju sagledavanja stvarnog stanja predstavljalo i veliko razočarenje za njihove napore podrške u izgradnji modernog demokratskog društva.

Sve navedeno nesumnjivo implicira potrebu pokretanja što brže reakcije nadležnih, ali i ostalih društvenih struktura, kako bi se konačno u Bosni i Hercegovini pokrenuo toliko neophodan princip odgovornosti za učinjeno i izgovoreno u sferi javnih odnosa jer izostanak konsekvenci samo doprinosi urušavanju sistema vrijednosti, a samim tim i moralno posrnuće društva.


[1] https://alfa.avaz.ba/emisije/434134/konakovic-pod-prismotrom-smo-prisluskuju-nas-prate-zloupotrebljavaju-osa-u ; https://depo.ba/clanak/188049/konakovic-znam-da-me-prisluskuju-imam-snimljene-sve-osjetljive-razgovore-ako-ih-objavim