Sarajevo, 8. 2. 2024.

Akcija Uprave policije KS-a, kodnog naziva „Consigliere“, u stručnoj i profesionalnoj zajednici koja se bavi pitanima borbe protiv organizovanog kriminala, izazvala je veliku zabrinutost i konsekventno mora inicirati neodložnu raspravu nadležnih o stanju i politikama borbe protiv ove najveće društvene pošasti koja utiče na sigurnost građana.

Osumnjičeni iz djelokruga organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelom pranja novca iskazali su toliku indolentnost u svom kriminalnom postupanju da se svi trebamo zapitati šta je zaista u pozadini takvog ponašanja. Iako su bili svjesni da su od ranije pod prismotrom istražnih organa, bez ikakvog ustručavanja i opreza su, u prostorijama koje zvanično koriste, držali veliku količinu nelegalnih i zabranjenih kompromitirajućih stvari.

To može ukazivati samo na dvije činjenice. Da su u svom nelegalnom poslu postali toliko samouvjereni da su iznad zakona i da su nedodirljivi za organe pravde ili da su od nekoga s visoke pozicije dobili garancije da mogu nesmetano obavljati svoje veoma unosne kriminalne radnje. Mogućnost da su toliko naivni i nesvjesni posljedica u obavljanju svojih nelegalnih radnji vjerovatno nije realna.

Nepojmljivo je da su zaplijenjene četiri puške koje niti u jednoj zakonskoj normi ne možete posjedovati kao pojedinac, baš kao ni komandno komunikacijski sistem, uz veliku količinu gotovinskog novca ili preskupe automobile za čije bi posjedovanje trebali dokazati porijeklo novca. Sve ovo upućuje da se ovaj slučaj mora kvalitetno i hitno riješiti kako bi se javnosti ponudili odgovori da li živimo u normalnom društvu ili u okruženju gdje, na šta je ne tako davno ukazao glavni tužilac Kajganić, mafija ima svoju državu.

sc. Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije