Srbija i Bosna i Hercegovina jedine su države regije koje nisu ili neće uskoro postati članice NATO-a. Kao takve savršena su lokacija za tihi sukob NATO s jedne i Rusije s druge strane. BiH možda i više od Srbije.

BiH je tačno po pola podijeljena između dva naroda koji velikom većinom žele u NATO – Hrvata i Bošnjaka, te Srba koji isto tako velikom većinom ne žele ni čuti za članstvo u Alijansi. Ne žele političke vođe Srba u BiH možda i odlučnije od kolega u Srbiji, čiju politiku kažu prate, a koji se i dalje drže priče o vojnoj neutralnosti.

Srbija vješto manevriše između uticaja, ocjena je analitičara.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH: Neutralnost vam moraju priznati države u međunarodnim odnosima. Srbija više u isti vrijeme sarađuje s NATO-om, nego BiH koja je opredjeljena da ide ka NATO-u.

Navodnu neutralnost Srbije treba šire posmatrati, ističe Hadžović, jer će integracija u EU naše istočne komšije neminovno odvesti u zajedničku vanjskopolitičku i sigurnosnu orijentaciju, gdje su gotovo sve članice Unije članice i NATO-a. Predsjednica Vlade koju je Vučić instalirao nakon što je izabran za predsjednika, kaže da nije ni proruska ni proameička.

U RS, pogotovo posljednjih mjeseci, rusofilija je sve izraženija. Pojedini mediji izvještavaju da se radi na formiranju i ruske stranke. Predsjednik tog bh. entiteta najavio je, po uzoru na niški, formiranje ruskog humanitarnog centra.

Milorad Dodik, predsjednik RS : Imali smo velike poplave 2014. godine, koje su napravile štetu od dvije milijarde maraka. Tada smo dobijali pomoć iz zapadne Evrope, bili su i Turci ovdje da pomognu i svima smo zahvalni. Zašto bismo odbili Ruse, koji se isto nude da pomognu u eventualnim nepogodama?

BiH nije završena država, te to samo po sebi otvara mogućnost susreta raznih sila. Kaže Hadžović i da BiH trenutno ima procentualno veću podršku ulasku u NATO nego Crna Gora koja je punopravna članica. Osvrnuo se i na federalne političare, koji ne rade dovoljno na razbijanju fame i stvaranju mnogo boljih odnosa cijele države s Rusijom.

(tv1.ba, 21.07.2017)