vijesti.ba: “BiH ne trebaju nove tenzije, već novi političari i zrelija politika”

Svjedoci smo da su Beograd i Zagreb veoma involvirani u unutrašnje prilike u BiH i nisam siguran da zbog toga treba praviti baš preveliku dramu, ali se sasvim sigurno treba oglasiti da je BiH samostalna država i da vodi računa o svojim građanima i narodima, kazao je za Vijesti.ba direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović.

Komentarišući održavanje tematske sjednice Odbora za Hrvate izvan Hrvatske o temi “BiH, položaj Hrvata u BiH i evropski put BiH”, Hadžović ističe kako je to normalna stvar jer je Hrvatska zainteresovana za što bolji položaj Hrvata i za Izborni zakon koji bi odgovarao interesima tog naroda.

Bosni i Hercegovini u ovom trenutku, navodi Hadžović, nije u interesu da oštrije istupa jer bi to dovelo do novog podizanja tenzija i udaljavanja od mogućnosti postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva. Naglašava kako je teško očekivati zajednički istup bh. institucija o ovakvom i sličnim pitanjima.

– Vidimo da na svaku reakciju iz Zagreba i Beograda imamo različite komentare, što bi ovim povodom eventualno istupanje jednog od članova Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike, predstavljalo dalju političku konfrontaciju u BiH – ističe Hadžović.

Navodi kako su BiH potrebni novi političari ili zrelija politika koja će biti usmjerena na državne interese.

–  Sve dok ne dođemo do te faze da svi govorimo jednim glasom i ne iznađemo politiku koja je prvenstveno u interesu građana, a samim tim i svih konstitutivnih naroda, mislim da ne možemo računati na neke iskorake. Vjerovatno ćemo još pričekati da imamo odgovorne, hrabre i zrele političare koji mogu graditi budućnost u interesu građana – dodao je Hadžović.

Podsjećamo, Odbor Hrvatskog Sabora za Hrvate izvan Hrvatske na sjednici u Zagrebu donio je nekoliko zaključaka, među kojima i onaj da je stabilna, prosperitetna i evropska BiH, država tri jednakopravna naroda i svih njenih građana, strateški interes Hrvatske.

“Samo jasna struktura federalne države, kakva je BiH, u načelu, i po važećem Ustavu, s mehanizmima zaštite kolektivnih i individualnih prava na cijeloj državnoj teritoriji, u skladu s najvišim evropskim standardima te mehanizmima zaštite legitimnih interesa konstitutivnih naroda, također u cijeloj BiH, pomoći će daljnjoj demokratizaciji političke scene, kako unutar konstitutivnih naroda, tako i u BiH općenito”, navodi se u zaključcima.

Kako se precizira, najveći dio političkih problema i paralize procesa odlučivanja u BiH “nastao je institucionalnom zloupotrebom i kršenjem prava konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda, kojem je političkom majorizacijom više puta bilo onemogućeno da na entitetskom i državnom nivou vlasti potvrdi svoju većinsku političku volju, iskazanu u demokratskom procesu izbora”, saopćeno je nakon sjednice ovog odbora.

D.K.

(Vijesti.ba, 12.05.2018.god.)