Sredinom sljedećeg mjeseca u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini dolazi ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov. Iako posjeta dolazi u toku predizborne kampanje, te u svjetlu nejasnih odnosa između dvije države, upravo ova posjeta može biti prilika da se otklone nejasnoće u odnosima između dvije države, te da se ne dopusti da isključivo jedan dio države, dio na čijem je čelu Milorad Dodik, Bosnu i Hercegovinu predstavlja u odnosima sa Rusijom.

 

Lavrov u Bosnu i Hercegovinu dolazi na inicijativu ministra vanjskih poslova Igora Crnadka.
 
“U toku ovog mandata, ministar Lavrov i ja izgradili smo dobar, drugarski odnos. Već dugo vremena mi smo razgovarali o njegovoj posjeti BiH, postojalo je njegovo obećanje da će posjeta biti realizovana do kraja mandata ovog saziva Savjeta ministara BiH i sada se ono ispunjava. Drago mi je što će posjeta biti realizovana u septembru, kao i činjenica da će uključivati i Banjaluku, jer sam na tome insistirao prilikom svih pregovora o njegovom dolasku”, kazao je Crnadak u izjavi za Vijesti.ba potvrđujući dolazak visokog ruskog zvaničnika.

Crnadak je potcrtao da je posjeta ruskog ministra inostrnih poslova veoma ozbiljna stvar koja je dugo i precizno planira. Potvrda dolaska je stigla, te se već ušlo u pripreme.
 
“Što se tiče dijela mog programa sa ministrom Lavrovom, po njegovom dolasku imaćemo zajedničku večeru, a naredni dan radni sastanak i zajedničku konferenciju za novinare. To će biti u Sarajevu. Predviđeno je da nakon toga Lavrov putuje u Banjaluku, što je bila moja sugestija. Mislim da je to važno zbog tradicionalno prijateljskog i dobrog odnosa između ruskog i srpskog naroda, te da će to biti prilika da se i tu osnaže veze. Kao što sam povodom obilježvanja 100 godina proglasa predsjednika Vilsona u Vašingtonu rekao da jačanje i poboljšanje američko-srpskih odnosa ide u korst svima u BiH, ne samo jednom narodu, tako isto mislim i za razvoj odnosa sa Rusijom”, naglasio je Crnadak.
 
– S obzirom da se radi o veoma iskusnom diplomati veoma je pozitivno da visoki predstavnici ruske diplomatije dođu u posjetu Bosni i Hercegovini. Tako da to smatram veoma pozitivnim da grade bolji odnosi između države Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, smatra Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije
 
“Na drugoj strani, posjeta dolazi u predizborno vrijeme, i već vidimo da određene političke partije zloupotrebljavaju najavljeni dolazak sa svoju predizbornu kampanju. Kao sve ostalo i to se nažalost zloupotrebljava da bi se umjesto interesa građana promovisali interesi određenih političkih partija”, dodaje Hadžović.

Međutim, Hadžović ističe da bi posjetu Lavrova trebalo iskoristiti za jačanje saradnje sa Rusijom i za svojevrsno izuzimanje Milorada Dodika kao jedinog predstavnika Bosne i Hercegovine u odnosima sa Ruskom Federacijom
 
“I prije je bilo vrijeme da se uspostave jedni takvi odnosi na nivou država, a ne da se to prepusti jednom dijelu države, odnosno, uglavnom Miloradu Dodiku da on na neki način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u odnosima sa Rusijom. Ovo je ipak, možda pravi trenutak, da se ti odnosi poprave, da se uspostave bolji bilateralni odnosi na nivou između dvije države, ali i da se institucije na nivou BiH više angažuju kako bi ostvarili bolje i ekonomske i političke veza sa Rusijom. Nesporno je da na diplomatskom planu, a to vidimo već zadnjih dvadeset godina, da je BiH dosta puta stala na stranu Rusije. Možda je sada vrijeme da se vidi šta se može uraditi u korist interesa građana Bosne i Hercegovine”, mišljenja je Hadžović.
 
Hadžović smatra da posjeta može doprinijeti razjašnjavanju nejasnoća između dvije države i dodaje ako se gleda sa pozicija SAD, NATO-a i EU, tačno je da su ti interesi donekle podriveni, ali su svakako upravo rezultat jednog pasivnog odnosa prema Bosni i Hercegovini i Balkanu.
 
“Rusija kao jedna velika sila, kao što su to Turska i Kina, nastoji širiti svoje interesne zone, između ostalog i na Bosnu i Hercegovinu, i vidimo da koristi te metode, kako bi nametnula svoje stajalište, tačnije, ograničila domet uticaja NATO saveza. Za Bosnu i Hercegovinu se ipak mora naći modalitet da zaštiti svoje nacionalne interese i da igra igru koja bi najviše doprinijela budućnosti i proseritetu naše zemlje, a nikako da budemo poligon za nadmetanje između velikih sila, jer to, kao što smo vidjeli kroz historiju, nikada nije vodilo u dobrom pravcu”, zaključio je Hadžović.
 
(Vijesti.ba, 25.08.2018.god.)