Da je više političke mudrosti ne bi se provodile ni prethodna ni ova vježba nego bi se odgodile za vrijeme kada su tenzije mnogo manje i da ne stvaraju nelagodu kod građana, posebno kod povratničke populacije, ali politika jedne vlade je takva da ona smatra kako se i na ovaj način može doprinijeti destabilizaciji države, naglasio je u razgovoru za Vijesti.ba, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, Denis Hadžović

 

VIJESTI.BA: Sutra će na graničnom prijelazu biti održana zajednička  vježba MUP-a RS-a i MUP-a Srbije. Vježbi će prisustvovati i predsjednik RS-a, Milorad Dodik. Da li to govori da se ipak ne radi samo o antiterorističkoj vježbi nego da ona ima i političku pozadinu?

HADŽOVIĆ: Naši političari su naučili da ovakve i slične prilike koriste uza ubiranje političkih poena i za isticanje i ličnu političku promociju. Jedna od prilika koja ne bi trebala imati nikakve sa politikom nego sa unaprijeđenjem saradnje ali to kod nas dobija drugačije konotacije.

 

VIJESTI.BA: Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da ova vježba ne ugrožava suverenitet BIH. Može li se ona ipak izvoditi a da pri tome na granici BiH a da u to nije uključena Granična policija BiH?

HADŽOVIĆ: To je da kažemo saradnja specifičnih vidova policije. Granična policija nije tu ali ja mislim da vježba ne bi mogla biti održavana da naše institucije nisu upoznate i dale saglasnost za takvu vježbu. To možda izaziva uznemiranje kod povratnika jer se radi o pograničnom dijelu ali ne vidim razlog za neku pretjeranu zabrinutost. Vježba je već odavno najavljena.

 

VIJESTI.BA: Dakle Vi smatrate da postoji odobrenje od samog vrha BiH, ministarstva sigurnosti?

HADŽOVIĆ: Mislim da mora postojati jer bi to inače bilo ugrožavanje teritorijalnog integriteta države što je sasvim neprihvatljivo u sferi međunarodnih odnosa. Naše su institucije morale dati saglasnost za izvođenje takve vježbe. Koliko ona ima politički uticaj s obzirom da je saradnja entiteta sa drugom državom to malo stvara neku neprimjerenu poruku, međutim to zakon dozvoljava i jedan je dio odnosa između Srbije i RS. Odvija se saradnja i na drugim poljima samo što ova izaziva nešto više pažnje jer se radi o institucijama za provođenje zakona.

 

VIJESTI.BA: Prije nekih dva mjeseca specijalna policija RS je odradila nenajavljenu  vježbu u okolini Srebrenice, što je uznemirlo tamošnje mještane. Sada imamo ovu vježbu. Koliko one doprinose a koliko ne doprinose stabilnosti i sigurnosti?

HADŽOVIĆ: Svakako da ne doprinose s obzirom na političku situaciju koju imamo u BiH, približavanje izbora, povećanih tenzija u regionu tako da nije najbolje vrijeme za provođenje vježbi specijalnih policija u tim dijelovima. Politika utiče i na te segmente. Da je više političke mudrosti ne bi se provodile ni prethodna ni ova vježba nego bi se odgodile za vrijeme kada su tenzije mnogo manje i da ne stvaraju nelagodu kod građana, posebno kod povratničke populacije, al politika jedne vlade je takva da ona smatra kako se i na ovaj način može doprinijeti destabilizaciji države

 

Razgovarao: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba, 27.08.2016. god.)