(WISE) Tek svaka peta osoba u sigurnosnom sektoru je žena

Centar za sigurnosne studije (CSS) predstavio je rezultate šestomjesečnog istraživanja projekta „WISE – Unapređenje vidljivosti žena u sigurnosnim institucijama“, koji finansijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative.

WISE_pres

Isabelle Poupart, ambasadorica Kanade u Bosni i Hercegovini, prisustvovala je tom događaju i rekla da je toj ambasadi bilo zadovoljstvo podržati taj projekat, jer „Vlada Kanade daje visok prioritet ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojčica, kao i unapređenju njihovih ljudskih prava”.

Poupart je navela da je tokom godina Kanadski fond za lokalne inicijative podržao brojne projekte širom Bosne i Hercegovine, s posebnim fokusom na postizanju ciljeva demokratske vladavne, ljudskih prava, mira i pomirenja. Također, rekla je da „Kanada ostaje posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenom razvoju kao mirne, ekonomski održive, multietničke demokratije“.

Sveobuhvatni cilj projekta jeste bio promovisanje rodne ravnopravnosti profiliranjem važne uloge koju žene već imaju u sigurnosnom sektoru u Bosni i Hercegovini, kao i identificirati njihovu zastupljenost u tom sektoru.

Zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini nalaže državnim tijelima, bez obzira na nivo organizacije vlasti, da osiguraju ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju, propisujući da postoji ravnopravna zastupljenost ukoliko je jedan od spolova zastupljen najmanje u procentu od 40 posto, podsjećaju iz CSS-a.

Istraživanje koje je proveo CSS pokazuje da su žene nedovoljno zastupljene u sigurnosnom sektoru, predstavljajući 19,44 posto od ukupnog broja zaposlenih. Procentualno gledajući, najviše su zastupljene u pravosuđu (64,55 posto), a najmanje u odbrambenom sektoru (7,83 posto). Žene čine 41,61 posto zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i 26,24 posto u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

U policijskom sektoru u Bosni i Hercegovini, gdje je zastupljenost žena malo veća od 20 posto, većina ih je zaposlena u administraciji. Žene su najzastupljenije u SIPA-i u odnosu na ukupan broj policijskih službenika u određenoj instituciji.

Zanimljiv je podatak da su žene procentualno najmanje zastupljene u statusu policijskog službenika u MUP Zapadno-hercegovačkog kantona, budući da ta institucija spada u red onih gdje su žene procentualno najzastupljenije u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Najviše policijskih službenica je u nižim činovima, a isto stanje je primjetno i u Oružanim snagama BiH, pokazuje istraživanje CSS-a.

Generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović rekao je da se Bosna i Hercegovina nalazi na dobrom putu u ispunjavanju obaveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, ali da je i dalje neophodan dodatni rad da se poveća zastupljenost žena u sigurnosnom sektoru u BiH, naročito u pogledu rukovodećih pozicija.

Naglasio je i da je „značajan podatak da je trenutačna zastupljenost žena u ukupnom broju policijskih službenika koje je BiH uputila u mirovne misije veća od ukupnog prosjeka država članica NATO-a i EU-a“.

Tom prilikom je predstavljena i publikacija „Žene u službi sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, koja, osim rezultata istraživanja, sadrži i deset intervjua s uspješnim ženama u sigurnosnim institucijama u BiH.