Valentina Baković, mlađa inspektorica

Sudska policija FBiH

Zašto ste se odlučili za policijski posao i koliko dugo već radite u policiji, na kojim poslovima i zadacima?

Na policijski posao sam se odlučila na nagovor tadašanjeg prijatelja, sadašanjeg radnog kolege, koji me je nagovarao da se prijavim na radni natječaj. Dugo sam se dvoumila da li da se prijavim ili ne. Na kraju sam odlučila da ipak pošaljem tu potrebnu dokumentaciju i prijavim se. Sada sam tu gdje jesam.

U sudskoj policiji radim već 12 godina. Osam godina sam radila na poslovima adminstracije u uredu zapovjednika. Zadnje tri godine obnašam funkciju zamjenice zapovjednika sudske policije sudova u Kantonu 10, u Livnu.

Koji je Vaš recept za balans između privatnog i profesionalnog života?

U velikoj mjeri se policijski posao odražava na privatni život. Moja sreća je što je i moj suprug policijski službenik pa imam njegovo potpuno razumijevanje i poptoru,kao i drugih članova obitelji.

Velika je težina što policijski posao zahtijeva angažiranje van radnog vremena.To znači da nemamo klasično radno vrijeme, osam sati dnevno, pogotovo kolegice koje rade na terenu.

Recept za balans između privatnog i poslovnog života je taj što svoje obaveze poslovne pokušavam ostaviti iza zatvorenih vrata ureda kada napuštam radno mjesto, kada odlazim kući svom suprugu, svojoj dječici. Nekada je to jako teško, pogotovo iz razloga što sam rukovodna službenica i moram biti dostupna i van radnog vremena u slučaju da se dese neke nepredviđene situacije. U rijetkim situacijama, baš kada moram, posao nosim kući.Inače, to pokušavam ne činiti, jer pored profesionalnog života potrebna sam i svojoj obitelji, svojoj djeci.

Sa današnje tačke gledišta i stečenog iskustva, da li biste ponovo odabrali da budete policijska službenica?

Sa današnje točke gledišta i radnog iskustva, ponovo da biram čime bih se željela baviti, izabrala bih da budem policijska službenica, jer obožavam svoj posao koji radim, a pogotovo uniformu koju nosim.

Pokušavam biti primjer i biti pristupačna ljudima i kada me vide da im je drago što vide ženu u uniformi, da mi nismo neke strašne žene, nego da smo obične žene, majke, kćerke isestre koje, jednostavno, rade taj posao najbolje što znaju i mogu.

Koje prednosti donose žene u policijskom poslu?

Mnoge prednosti donose žene u policijskom poslu.Budući da nam je društvo raznovrsno, tako i policijske strukture moraju biti raznovrsne kako bi u najboljoj mogućoj mjeri mogli odgovoriti zahtjevima koji se stavljaju pred nas prilikom obavljanja polcijskih poslova. Žene su puno osjećajnije i lakše rješavaju problematiku s kojom se susrećemo prilikom obavljanja poslova.

Da li ste se tokom svoje profesionalne karijere susretali sa predrasudama prema ženama u policiji i na koji način ste se borili protiv njih?

S predrasudama o ženama kao slabijem spolu u policiji, mislim da se svaka policijska službenica mnogo puta susretala tokom svoje karijere. Meni najviše zasmeta kada izjave kolege policijski službenici da se njih pita, kao što je meni jedan kolega iz druge policijske agencije izjavio, što je meni najviše zasmetalo, da nikada ne bi bilo žena u policiji. Na to se samo nasmijem i odgovorim: „ Sreća pa se vas ne pita“.

Dosta puta se susrećemo s problemima kod rukovodnih službenika u svim agencijama, jer, kada kolegice pričaju između sebe, dosta nas gledaju još uvijek kao sekretarice, kao neke koje nose kave, kao neke koje trebaju nešto iskopirati, nešto donijeti.U dosta slučajeva nas ne shvaćajuravnopravnim i sposobnim da možemo obavljati svoje poslove i zadatke na visokom, možda čak i višem nivou nego muške kolege.

Moram naglasiti da nije sve tako crno i da se iz dana u dan situacija mijenja na bolje, da nas i kolege i građanstvo prihvaća kao žene ravnopravne muškim kolegama i gledaju nas tako.

Na koji način povećati broj žena u policijskim strukturama u BiH?

Da bi se povećao broj žena u policijskim strukturama u BiH, potrebno je prije svega mladim ženama koje imaju ambicije, dati priliku i mogućnost da pokažu svoje znanje i vještine bez određenih stereotipa odnosno predrasuda o ženama kao slabijem spolu.

Način na koji bi se, također, mogao povećati broj žena u policijskim strukturama je prilikom objave natječaja da se odmah objavi broj žena koje će biti primljene na natječaj.

Koji su Vam bili najveći izazovi/poteškoće u profesionalnom usponu, prilikom napredovanja i dolaska do tenutne pozicije?

Najveći izazov mi je bio uklopiti privatni život s poslovnim životom, pogotovo „preživjeti“ 2017. godinu kada mi je najmlađe dijete imalo sedam i po mjeseci, a ja sam imenovana za zamjenicu zapovjednika. Puno truda, zalaganja i odricanja je bilo potrebno kako bih uspjela odgovoriti svim izazovima u svom poslu.

Koja je Vaša poruka za žene koje razmišljaju o karijeri u policijskim strukturama?

Moja poruka mladim ženama, koje imaju ambicije da postanu policijske službenice, ta je da je sve mogće kad nešto želiš i voliš. Ne dajte se pokolebati u ostvarenju svojih snova. Za mene je fenomenalan osjećaj obući ovu uniformu i raditi posao koji je društveno koristan i vjerujte mi da nije strašno biti policijska službenica.