24sata.info “Hadžović: Potencijalni teroristi ipak su stavljeni pod nadzor na teritoriji BiH”

Novi migrantski talas balkanskom rutom očekuje se na proljeće, što je izazvalo zabrinutost predstavnika vlasti u BiH, jer bi se i naša država mogla naći na udaru.Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izjavio kako se u Grčkoj nalazi blizu 70.000 migranata, koji se kreću prema zemljama EU, te kako postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko zapadnog Balkana.

Između ostalog, upozorio je da je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku blizu 300 osoba, što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema, te da su u iznalaženje odgovarajućih rješenja u BiH uključene sve institucije državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa.

Na ozbiljnost situacije ukazuje i informacija Sužbe za poslove sa strancima BiH da je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.   

Sigurnosni stručnjaci saglasni su sa ocjenama da se na proljeće može očekivati novi migrantski talas, budući da se pretpostavlja da će određeni broj migranata iz Grčke krenuti ka željenim destinacijama u EU koristeći balkansku rutu. 

“Takav scenario možemo očekivati i moramo biti spremni, jer će se zasigurno povećati pritisak na istočne granice BiH”, kaže za Vijesti.ba direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović. 

On zapaža da je BiH suočena i sa unutrašnjim problemima kada je u pitanju smještaj migranata, te podsjeća da nadležni u USK nagovještavaju da će izbjeglice vratiti u Sarajevo. 

Hadžović podsjeća da se na problem terorizma usljed priliva migranata upozorava posljednje dvije godine, s obzirom na poraz ISIL-a u Iraku i Siriji. 

“Izgubili su teritoriju na kojoj su se nalazili i sada veliki broj tih osoba bježi sa tog područja. Oni većinom idu ka sjeveru Afrike i ka nekim drugim srednjeistočnim zemljama, ali je za očekivati da jedan dio njih, koji su došli u Evropu, pokuša da se vrati u zemlje iz kojih je došao, pa tako i u BiH kao tranzitnu državu”, navodi naš sagovornik, te dodaje:

“BiH se u protekle tri i po godine nije suočila sa terorističkim napadom, a broj terorističkih napada smanjen je i u Evropi. Kod tih osoba vidimo beznađe, te pokušaj da izbjegnu kazne, budu poraženi i fizički likvidirani u borbama u Iraku ili Siriji. U takvom su stanju da nastoje prikriti svoj identitet i izbjeći kazne, zarobljavanje ili fizičke likvidacije na ratištima, pa pokušavaju da se domognu sigurnijeg prebivališta”, navodi Hadžović.  

On ocjenjuje da je slučaj sa šest migranata koje je Služba za poslove sa strancima stavila pod nadzor pokazao da je saradnja sa međunarodnim partnerima zaživjela u praksi. 

“BiH još nije opremljena kvalitetnim tehničkim sredstvima koja će omogućiti identifikaciju. Sada smo u procesu nabavke mobilnih aparata koje će to omogućiti, odnosno omogućiti uzimanje biometrijskih podataka”, kaže Hadžović, te dodaje da će nova oprema omogućiti i dobijenje kvalitetnijih podataka.

Upravo je identifikacija jedan od glavnih problema sa kojima se susreću sigurnosne službe, budući da osobe koje predstavljaju prijetnju sigurnosti u najvećem broju slučajeva putuju pod lažnim identitetom. 

“Sve države se susreću sa sličnim problemima u vezi sa identifikacijom migranata. Ne mogu dobiti podatke iz Sirije i Iraka. Migranti kriju svoj identitet, pa se tek u nekim detaljnim ili naknadnim provjerama dođe do njihovog pravog identiteta, budući da nisu uspostavljene sve baze podataka ni na nivou EU niti na nivou Turske.Migranti su ušli u EU najvjerovatnije preko Grčke, prošli su njihove identifikacione mjere, pa tek kada se provuku kroz sve baze i kada se dođe do nekih podataka, vjerovatno je stiglo upozorenje da bi ta lica mogla biti sumnjiva. Stavljena su pod nadzor na teritoriji BiH. U ovom slučaju se međunarodna saradnja pokazala uspješnom i da funkcioniše u praksi. Najvažnije je da su bh. sigurnosne službe uspjele staviti pod kontrolu i nadzor ta lica”, naveo je Hadžović.

(24sata.info, 20.02.2019.god.)