Mnoge policijske institucije u BiH ne posvećuju adekvatnu pažnju upravljanju ljudskim resursima, gdje i postoje najveće nedoumice u pogledu integriteta – pokazale su dosadašnje analize Centra za sigurnosne studije koje su prezentirane danas na okruglom stolu ‘Policija u BiH: Upravljanje ljudskim resursima i suradnja sa pravosuđem’.

Okrugli sto je organiziran u okviru regionalnog projekta ‘Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu – Pointpulse’ koji finansira Europska unija.

Navedeni projekt već četvrtu godinu implementira mreža šest organizacija civilnog društva iz zemalja regije koji ima za cilj jačanje i nadzor integriteta policija u regiji.

– Cilj je doprinijeti povećanju povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije – kazao je direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

Također, uočeno je da saradnja pravosudnih tijela s policijskim agencijama u vođenju postupaka u slučajevima nezakonitog ponašanja policijskih službenika nije na zadovoljavajućem nivou.

– U prethodne tri godine urađeni su godišnji izvještaji o integritetu u policiji u BiH, kao i stavovi građana o povjerenju i funkcioniranju policijskih struktura. Istraživanja su pokazala da građani žele više povjerenje u policijske službenike. Nažalost rezultatima njihovih stavova ne možemo biti zadovoljni – rekao je Sanjin Hamidičević iz Centra za sigurnosne studije.

Dodao je da je mreža ‘Pointpulse’ ove godine odlučila izraditi 15 prijedloga politika koje bi trebali poslužiti nadležnima u njihovom radu na unapređenju kapaciteta i funkcionalnosti njihovih institucija, u nadi da će provođenje preporuka i rješavanja ovih problema dovesti do povećanja trenutno niskog povjerenja građana.

Povjerenje građana u policiju je, naveo je Hamidičević, 51 posto, tužilaštvo 28 te sudstvo 32 posto, gdje niže povjerenje u ove tri institucije postoji, kako tvrdi, samo u Albaniji.

(FENA, 30.11.2018.god.)