Republika Srpska dobila je Žandarmeriju u okviru Ministarstva unutarnjih poslova RS-a. U Vladi RS-a navode da je formirana zbog sigurnosti svih građana. U Federaciji BiH sumnjaju da to nisu stvarni razlozi.

Nakon nekoliko pokušaja reorganizacije dijela policijskih snaga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, formirana je Žandarmerija, u čiji sastav je ušla nekadašnja Jedinica za podršku MUP-a. Praktično, promijenjen je samo naziv, koji bi, kako ocjenjuju promatrači, trebao imati više psihološki utjecaj na javnost kada je riječ o sigurnosti, nego što su se desile istinske promjene.

Kao i tijekom nedavnog pokušaja izmjena Zakona o policiji RS, gdje se predviđalo uvođenje rezervnog sastava policije, od čega se odustalo zbog pritiska međunarodne zajednice, ni Žandarmerija nije dobro dočekana u nesrpskom političkom korpusu. Potpredsjednik RS-a, Ramiz Salkić (SDA) smatra da je Žandarmerija opasnija od rezervnog sastava i da će služiti za zaštitu i podršku u realizaciji određenih političkih ciljeva.

Pandan oružanim formacijama

„Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se sistem zloupotrijebi  protiv neke ciljne grupe. Zbog toga je Žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS-a i njezino formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu ne odustaje od uspostavljanja oružanih formacija kao pandana drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini”, smatra Salkić.

Žandarmerija po definiciji spada u vojnu komponentu, ali u Vladi Republike Srpske ne vide nikakav problem u tome.

Nema rata

„Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona treba štititi sigurnost   RS-a, sigurnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost . Svi oni koji žive u RS bit će zaštićeni od strane našeg SAJ-a (Specijalna antiteroristička jedinica) i jedinice Žandarmerije, koje imaju svoje baze širom RS-a. To je jedni cilj, da branimo sve naše vrijednosti u RS-u”, kaže ministar unutarnjih poslova RS-a, Dragan Lukač, navodeći da se još radi na selekciji ljudi koji će biti dio Žandarmerije.

Žandarmerija će djelovati kao i Jedinica za podršku, u kriznim situacijama, velikim akcijama u održavanju sigurnosti ali i biti mobilna i djelovati u različitim izazovima. Za sada je samo drugačiji amblem i naziv jedinice, koja će se dopunjavati iz rezervnog sastava policije i Policijske akademije.

Semantički problem

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH, Denis Hadžović kaže da je samo formiranje Žandarmerije pokušaj jačanja sujeta i vraćanja samopouzdanja ali i skretanje pozornosti s političkog gubitka u priči o rezervnom sastavu. Treba, kaže, vremena da se vidi na koji način će jedinica djelovati.

„Ono što malo zabrinjava i što je diglo tenzije, da je semantički gledano Žandarmerija vojno-policijska jedinica i pomalo podsjeća na neke paramilitarne jedinice tijekom prošlog rata. Tako da je s te strane možda više aktualizirano pitanje uspostave te jedinice”, kaže Hadžović ističući da ne treba to promatrati u negativnom kontekstu ako će u praksi biti od koristi za sigurnost građana.

„Ono što nedostaje je da se jedan ovakav potez koordinira s ostalim policijskim agencijama u BiH i da zajedno nađu način kako se oduprijeti suvremenim prijetnjama”, smatra Hadžović.

Više ekonomije

Međunarodni predstavnici u BiH, zbog čijih reakcija je zaustavljeno formiranje rezervnog sastava, stava su da bi se vlasti u RS trebale fokusirati na profesionalnost, odgovornost i suradnju policije RS s drugim agencijama s provođenjen zakona u BiH, umjesto što teže dodatno militarizirati policiju RS-a.

„Jedino tako, policija Republike Srpske će biti u mogućnosti služiti svojim građanima i pružiti im osjećaj osobne sigurnosti i zaštite. U principu, Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više”, navode iz OHR-a,uz opasku da bi bilo bolje da se bave ekonomijom.

„Imajući u vidu sveukupnu društveno-ekonomsku situaciju u entitetu, bilo bi za očekivati da će vlasti Republike Srpske usmjeriti svoju pažnju i resurse na unapređenje života građana, tako da oni ne budu prinuđeni da napuštaju Republiku Srpsku”, zaključuje se u odgovoru. Iz veleposlanstva SAD-a su naveli kako će pažljivo pratiti rad Žandarmerije, ali i svih drugih novih policijskih struktura.

Parlament Federacije ranije je razmatrao odgovor na formiranje rezervnog sastava policije u RS i tada je zaključeno kako postoje kapaciteti kada je riječ o broju policijskih službenika i naoružavanju u FBiH. Ipak, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara (SDA) kaže da se ovdje radi o prikupljanju jeftinih političkih bodova nakon što je propao plan za formiranje rezervnog sastava.

FBiH će odgovoriti na svaku prijetnju

„Mi ćemo uvijek imati odgovor na sve što se događa u RS, jer želim održati balans policijskih struktura. Ponavljam da bi bilo dobro da se takmičimo u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Bilo koje zveckanje oružjem neće nikome dobro donijeti”, kaže Čampara navodeći da će Federacija odgovoriti ukoliko bude formiran i rezervni sastav.

Međutim, formiranje rezervnog sastava je samo odgođeno, ako je suditi po izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika (SNSD).

„Nismo odustali od tog. Mi ćemo čekati tu priliku da se formira rezervni sastav jer se to pokazalo kao najbolji način da se obrani i čuva teritorij. Sve što se događa u RS odmah naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice, a da ne uđu u bit stvari. To nije ni izvan Ustava ni izvan Daytona”, kaže Dodik.

 

(Deutsche Welle, 26.09.2019.god.)