Faktor.ba: “Hadžović: Nadam se da će EU ohladiti balkanske usijane glave”

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izvijestila je evropske ministre vanjskih poslova o posjetama BiH, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

 

– Regija je suočena s velikim brojem izazova i tenzija. Neke su međuetničke, neke regionalne. Vrlo je opasno jer može vratiti regiju unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo. Postoji zabrinutost – istaknula je.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je bio visoki predstavnik u BiH, a prije toga posebni izaslanik EU-a za referendum o nezavisnosti Crne Gore, ocijenio je da EU postaje “sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja”.

– EU je napustila Zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi – izjavio je Lajčak.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva Denis Hadžović smatra da su i Mogherini i Lajčak upravu.

– Srbija ulazi u izbore, BiH je u blokadi institucija, Makedonija je u haosu, Crna Gora čeka na vratima NATO-a i čeka saglasnost američkog Kongresa i tamo je Rusija intervenisala na izborima, Kosovo ne može napraviti iskorak i povući granicu sa Crnom Gorom da bi na snagu stupio SSP sa EU-om – naveo je Hadžović za Faktor.

On napominje da je BiH napravila iskorak, aplicirala je za članstvo u EU, dobila Upitnik i Mehanizam koordinacije, stupio je na snagu SSP, da je Srbija otvorila nekoliko pregovaračkih poglavlja sa EU-om, Kosovo ispunjava obaveze, a Makedonija najviše trpi zbog spora oko imena s Grčkom koja joj ne dozvoljava daljnju integraciju.

– Bilo je napretka, ali stoji i ova ocjena Lajčaka, posebno ovaj dio oko Makedonije i BiH. Svi smo toga svjesni i svjesni smo političke nestabilnosti. Posebno zabrinjava (ne)saradnja na regionalnom nivou koja je pala na najniže grane u posljednje tri-četiri godine – ocijenio je Hadžović za Faktor.

Što se tiče mehanizama koji su na raspolaganju EU, Hadžović smatra da Brisel ne može mnogo više od obećanja da ostaju otvorena vrata za BiH, odnosno za zemlje zapadnog Balkana koje ispune uvjete.

– Vjerovatno će pokušati više se aktivirati oko Reformske agende u BiH i Berlinskog procesa koji se tiče regije. Nadam se da će i ostali ministri zemalja EU-a staviti veći fokus na BiH i regiju. Nažalost, BiH i regija bi mogle postati šahovska ploča za igre velikih sila. Nedostatak jednog velikog igrača, odnosno ako niste pod jednim velikim krovom, otvara prostor da se preko ovog prostora prelamaju interesi velikih sila, da se još više uzburkaju strasti, a to je najgora opcija – istaknuo je Hadžović.

On se nada da će EU pokazati veći interes, smiriti retoriku i ohladiti usijane glave.

 

(Faktor.ba, 8.03.2017.godine)