15/01/2015

Inicijativa za ublažavanje uslova za Bosnu i Hercegovinu

Sjedište NATO-a u Briselu

n/r – gosp, Jens Stoltenberg, generalni sekretar

IB:CSS/A- 22-01/15

Sarajevo, 15 januar 2015. godine

 

Predmet: Inicijativa za ublažavanje uslova za Bosnu i Hercegovinu

 

Poštovani generalni sekretaru NATO-a, gosp. Stoltenberg,

Zadovoljstvo mi je da Vam u ime nevladine organizacije Centar za sigurnosne studije iz Bosne i Hercegovine dostavim na razmatranje Inicijativu za ublažavanje uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Kao što Vam je poznato, ministri vanjskih poslova su na Samitu NATO-a održanom u Talinu 22. aprila 2009. godine, pozvali Bosnu i Hercegovinu da se pridruži MAP-u, te ovlastili Sjeverno-atlansko Vijeće da na redovnom zasjedanju prihvati prvi Godišnji nacionalni program Bosne i Hercegovine, kada se sva nepokretna imovina, utvrđena kao neophodna za buduće funkcionisanje odbrane, službeno registruje kao državna imovina Bosne i Hercegovine i preda na upotrebu Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Revizija ovoga uslova, odnosno donošenje odluke o njegovom prolongiranju i ispunjavanju u periodu podnošenja kredibilne aplikacije za punopravno članstvo u NATO-u, omogućilo bi nastavak neophodnih reformi u odbrambenom sektoru ali i iniciralo reforme u ostalim dijelovima sigurnosnog sistema, usmjerenih na  uspostavu kvalitetnije vladavine prava u Bosni i Hercegovini i za građane toliko neophodnih socijalno-ekonomskih reformi.

Imajući u vidu

– Da u proteklih pet godina nije bilo političke volje da se ispuni ovaj uslov

– Da je neispunjavanje uslova uzrokovalo stagnaciju u daljnoj reformi odbrane i  euro-atlanskog puta Bosne i Hercegovine

– Nedavne izjave predstavnika entitetskih struktura da neće dozvoliti razdvajanje rješavanje pitanja vojne imovine od rješavanja pitanja sveukupne državne imovine, te naznake blokiranja uknjižbe imovine na entitetskom nivou u slučaju postizanja odluke o rješavanju pitanja vojne imovine na državnom nivou.

Uzimajući u obzir

-Usvajanje obnovljenog pristupa EU za Bosne i Hercegovinu od strane Vijeća za vanjske poslove EU, kroz revidiranje uslova vezanog za implementaciju presude Sejdić-Finci kao preduslovu za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 

-Ispunjavanje svih tehničkih uslova za pristupanje MAP-u od strane odbrambenih i sigurnosnih struktura Bosne i Hercegovine

-Program djelovanja vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini potpisan od strane nove pozicije kojim su se obavezali rješiti pitanje perspektivne vojne imovine.

Slijedom navedenog, pozivamo Vas da kao generalni sekretar NATO-a   posvetite adekvatnu pažnju predmetnoj Inicijativi, te doprinesete donešenju odluke koja bi bila u najboljem interesu građana Bosne i Hercegovine, ali i pružila više mogućnosti novim vlastima da unaprijede cjelokupni društveni ambijent i pruže veću perspektivu euro-atlanskom putu Bosne i Hercegovine.

 

S poštovanjem,

Denis Hadzovic

Secretary General