U okviru projekta „Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“, kojeg finansira Evropska unija, predstavljamo vam članak „Međunarodni dokumenti za osnaživanje žena i sigurnosti: od statistike do donošenja odluka“.

Članak predstavlja kratak osvrt na međunarodne dokumente koji su uticali na uvođenje rodnih uloga u sektor sigurnosti i zaštitu žena od nasilja, kako u društvenoj tako i u privatnoj sferi života. Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Rezolucija Vijeća sigurnosti UN  1325, kao temelj Agende „Žene, mir i sigurnost“, te Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici najzaslužnije su za trenutno prisustvo i sve napredniji položaj žena u sektoru sigurnosti, dok istovremeno jačaju položaj žena i u privatnoj sferi kroz emancipaciju rodnih uloga.

Autorica članka je gospođa Nermina Jerković, kontakt osoba za rodna pitanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te doktorska kandidatkinja na Univerzitetu u Montpellieru.

Projekat „Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“ finansira Evropska unija, a implementiraju Centar za sigurnosne studije, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF).

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download