24.11.2016. godine / NAP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom razgovora sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem početkom ovog mjeseca u Briselu, naglasio je da je NATO spreman aktivirati MAP kada BiH završi sa procesom uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija na državu BiH, piše Patria.

-Ovaj proces trajat će godinama. Ne samo zbog činjenice da iz RS poručuju da nikada neće podržati knjiženje vojne perspektivne imovine na državu, a koja je u vlasništvu RS, već i zbog činjenice da su brojni neriješeni imovinsko- pravni odnosi, papirologija. Sada je već jasno da u decembru na ministarskom sastanku nećemo dobiti zeleno svjetlo za MAP, kaže za Patriju Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

Podsjeća da su tri uslova koja su prije šest godina na Samitu NATO-a u Talinu postavljena pred državu BiH, čije ispunjenje će aktivirati MAP i početak razgovora za članstvo u NATO: uništavanje eksplozivnih materijala i uništavanje pokretne vojne imovine, određivanje kontigenta vojnika BiH koji se upućuju misiju ISAF u Afganistan, i knjiženje perspektivnih lokacija na državu BiH.

-Pregled odbrane BiH kao dokument nije uslov za MAP, niti je za njegovo usvajanje NATO ili bilo ko drugi postavio rokove. Rok za usvajanje dalo je Predsjedništvo BiH.

Godinama se ne postiže politički konsenzus o Pregledu odbrane BiH, a da li će sada biti usvojen do kraja ovog mjeseca kako je to poručeno iz državnog Predsjedništva vidjet ćemo. Odluka je sada na tri člana koja će se izjasniti da li podržavaju Pregled odbrane BiH koji im je upućen iz Ministarstva odbrane BiH, pojašnjava Hadžović.

Od 2010. godine kada se počelo raditi na Pregledu odbrane BiH brojne su prepreke se javljale, od broja vojnika, lokacija, pa i do zahtjeva za demilitarizaciju.

http://nap.ba/new/vijest.php?id=30906