Istaknuto je to danas u Sarajevu na prezentaciji Četvrtog godišnjeg izvještaja rezultata ispitivanja javnog mnijenja Bosne i Hercegovine o temi “Stavovi građana o policiji”, koja je održana u organizaciji Regionalne mreže organizacija civilnog društva POINTPULS i Centra za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva.

Istovremeno, istraživanje svjedoči o i nadalje prisutnom uvjerenju da politika (političke partije, vlada) imaju preveliki utjecaj na rad policije u BiH, a koje mišljenje dijeli 79 posto ispitanika, odnosno da policija najmanje djeluje kao servis građna, te da je korupcija i nadalje široko rasprostranjena unutar policijskih struktura.

O percepciji građana/ispitanika i rezultatima istraživanja govorili su istraživaći CSS-a Mirela Hodović i Sanjin Hamidičević, fokusirajući se na različite aspekte, varijable i nalaze spomenutog istraživanja.

Kada se radi o percepciji sigurnosti, ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da se više od pola ispitanika u BiH osjeća sigurno (50,6 posto) te da se nešto sigurnije osjećaju građani entiteta RS (59 posto), u odnosu na građane u FBiH (46,9 posto), odnosno u Brčko distriktu BiH (34,7 posto). U odnosu na etničku strukturu, najsigurnije se osjećaju Srbi (59,2 posto), potom Bošnjaci (48,8 posto) i Hrvati (41,8 posto).

Posmatrano u regionalnim okvirima (zemlje zapadnog Balkana), najsigurnije se osjećaju građani Crne Gore i Srbije, gdje se taj procenat kreće oko 60 posto, dok se najmanje sigurnim osjećaju građani Albanije. 

U kontekstu prisustva korupcije, čak 95 posto ispitanika u BiH smatra da ta društvena pošast šteti radu policije, te da umnogome utječe na njihovu percepciju sigurnosti, a da se u značajnoj mjeri reflektira i na način izbora kandidata i zapošljavanje u policijskim strukturama, te da u tom procesu najviše do izražaja dolaze prijateljske i rodbinske, te političke veze.

Kada se radi o spriječavanju korupcije u policiji, najveći broj građana smatra da je to posao unutarnje kontrole, antikorupcijskih agencija, vlada i ministara unutarnjih poslova, te se zalaže za pooštravanje kaznene politike, kao najpotrebnijeg mehanizma na tom planu, uključujući strožije kažnjavanje počinitelja i korumpiranih rukovoditelja u policiji, te odgovarajuću političku volju ministara i rukovoditelja. 

Prema riječima CSS-ovih istraživača, poražavajući je podatak da, kada se radi o projekciji za narednih pet godina, gotovo 60 posto građana BiH smatra da u segmentu borbe protiv korupcije neće doći do ikakve promjene, odnosno da će čak doći do pogoršanja.

Istraživanje je u širem kontekstu, a s obzirom na prisustvo korupcije u institucijama koje bi trebale biti ‘brana’ toj pojavi (tužilaštva, carina, sudovi, policija), pokazalo da BiH gubi borbu s korupcijom u svim segmentima te da je nužno provesti hitne reforme kako bi se ojačao instrumentarij u borbi protiv korupcije. 

Inače, istraživanje bilježi blagi porast stepena povjerenja građana prema više od polovine ispitanih institucija u BiH (ukupno 12 institucija), o čemu svjedoče pokazatelji da se najviše vjeruje institucijama obrazovanja (55 posto), policiji (51 posto), a da slijede zdravstvo (50 posto) i mediji (40 posto), dok je najmanje povjerenja iskazano spram institucija pravosuđa, antikorupcijske agencije, parlamente , tržišne inspekcije, carine i nevladine organizacije. 

Prezentirani izveštaj je objavljen u okviru regionalnog projekta “Puls integriteta i poverenja u policiju na zapadnom Balkanu”, koji finansijski podržava Evropska unija (EU), a čiji je cilj da doprinese povećanju povjerenja u policiju promocijom odgovornosti i jačanjem integriteta policije.

Četvrti krug istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o policiji” proveden je u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.

Upitnik na osnovu kojeg je istraživanje javnog mnijenja realizirano, osmislila je regionalna mreža POINTPULS s ciljem da ponudi odgovore koji se odnose na stavove građana o policiji.

Terensko istraživanje u Bosni i Hercegovini obavio je IPSOS Strategic Marketing u septembru 2018. godine na reprezentativnom uzorku od 1.005 punoljetnih osoba, građana i građanki BiH, a kao istraživački instrument korišten je upitnik. Intervjuisanje građana je provedeno tehnikom „licem u lice“, koja podrazumijeva direktni kontakt s ispitanikom.

Regionalnu mrežu POINTPULS čine – Analytica iz Skoplja, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) iz Beograda, Centar za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva, Institut Al-ternativa (IA) iz Podgorice, Institut za medijaciju i demokratiju (IDM iz Tirane i Kosovski centar za sigurnosne studije (KCSS) iz Prištine.

(FENA)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download