Centar za sigurnosne studije (CSS) predstavio je rezultate prve godine monitoringa antikorupcijskih kapaciteta javnih nabavki u sektoru sigurnosti i publikaciju „Vodič kroz javne nabavke u Bosni i Hercegovini“.

Monitoring i Vodič su realizirani u okviru projekta „Izgradnja integriteta i jačanje anti-korupcijskih praksi u sektoru sigurnosti – ACroSS“, koji finansira Evropska unija. Projekat, koji implementira CSS, započeo je u januaru 2016. godine, a glavni cilj je jačanje transparentnosti i odgovornosti pri javnim nabavkama u sektoru sigurnosti te uspostava okvira za civilni nadzor javnih nabavki u sektoru sigurnosti.

Direktor Centra za sigurnosne studije, dr Denis Hadžović, predstavio je projekat i dosadašnje aktivnosti koje su sprovedene. U svom obraćanju je naveo da „sektor javnih nabavki u Bosni i Hercegovini još uvijek predstavlja veliku nepoznanicu i predmet je značajnih zamjerki javnosti upućenih institucijama vlasti i ostalim ugovornim organima“. Pored toga naglasio je da je sektor sigurnosti posebno zanimljiv iz nekoliko razloga: “Ovaj sektor troši značajna budžetska sredstva, u okviru ovih institucija jedan dio nabavki može se proglasiti tajnim, javnost od njih očekuje da otkriju i procesuiraju nepravilnosti u procesima javnih nabavki. Istovremeno, uslijed njihove interakcije sa građanima i na osnovu njihove efikasnosti, baziraju se stavovi javnosti o povjerenju u rad institucija vlasti“.

Gospodin Đenan Salčin, v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH, naveo je dosadašnje mjere koje je ta agencija poduzela kako bi učinila javne nabavke transparentnijim i efikasnijim, posebno navodeći uvođenje E-aukcije. Također, Agencija za javne nabavke BiH sarađuje sa Svjetskom bankom u implementaciji projekta čiji je cilj pomoći organima kantona Federacije BiH da razviju centralne javne nabavke. Time bi se ostvarile uštede na finansijskom nivou i planu ljudskih resursa.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Nedžad Korajlić, iskazao je zadovoljstvo što je akademska zajednica dio Konzorcija koji je oformljen u okviru projekta „AcroSS” i pozvao je na razvijanje centralnih javnih nabavki. U tom pogledu, naglasio je da bi posebno u slučaju institucija za provođenje zakona bilo lakše da istražuju potencijalne zloupotrebe javnih sredstava i korupciju u javnim nabavkama ukoliko bi se nabavke za te institucije provodile putem centralnih javnih nabavki.

Koordinator projekta, Sanjin Hamidičević, predstavio je Vodič i naveo njegov značaj, jer „razumijevanje procesa i principa javnih nabavki je postulat za smanjenje koruptivnih djelatnosti kojima je izložen postupak javnih nabavki“. Prisutnima je predstavljen i izvještaj za 2016. godinu o antikorupcijskim kapacitetima javnih nabavki u sektoru sigurnosti, u čijoj izradi su učestvovali članovi Konzorcija. Ovom prilikom su iznijete i opće preporuke čijim ispunjenjem bi se povećali antikorupcijski kapaciteti institucija sektora sigurnosti u oblasti javnih nabavki.