Sarajevo, 17. maj 2016. godine

 

U najnovijoj analizi Centra za sigurnosne studije navodi se da policijske strukture u BiH troše najviše budžetskih sredstava u odnosu na policije u regionu. Na godišnjem nivou (2015. godina) 21 agencija policijskog sistema, koliko ih ukupno ima u Bosni i Hercegovini, potroše 670 miliona KM ili 8,04% sredstava ukupnog iznosa budžeta svih nivoa vlasti sa kojih se finansiraju policijske strukture u BiH. Na državnom nivou za policijske strukture izdvaja se 160 miliona, na nivou Republike Srpske 165 miliona, na nivou Federacije BiH 330 miliona, te na nivou Brčko Distrikta 11 miliona KM. U odnosu na 2011. godinu, konsolidovani budžet svih nivoa vlasti povećan je za 17,8%, dok su troškovi policijskih struktura povećani za 3,17% uz neznatno smanjenja broja uposlenih.

 

Poređenja radi, zemlje regiona iz svojih budžeta za troškove ministarstava unutrašnjih poslova, odnosno javne sigurnosti, izdvajaju sljedeće procente:

Slovenija         3,06%

Crna Gora       3,59%

Hrvatska         3,80%

Srbija              5,71%

Kosovo            6,85%

 

Postavlja se opravdano pitanje zašto građani Bosne i Hercegovine izdvajaju značajno veća budžetska sredstva za finansiranje policijskih struktura u odnosu na građane u regionu. Prostim komparativnim uvidom u stanje sigurnosti u regionu, ne može se kazati da građani BiH žive u toliko sigurnijem ambijentu kako to pokazuju finansijski pokazatelji. Stoga je više nego potrebno, u što skorijoj budućnosti, pokrenuti stručni i otvoreni dijalog o uzrocima ovakvog stanja, koji najviše šteta nanosi poreskim obveznicima ove zemlje, zaključuje generalni sekretar Centra za sigurnosne studije, dr. Denis Hadžović.

Predmetnu analizu sa detaljnijim podacima možete preuzeti ovdje.

 

Dr. Denis Hadžović