Sarajevo, 22.12.2023. godine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donijela je odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz budžeta FBiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.260,00 KM, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija. Ovo je druga godina zaredom da Vlada FBiH isplaćuje novac budžetskim korisnicima. Prethodne godine je ta pomoć iznosila 1.080,00 KM.

Vlada FBiH ovakvim postupcima pokazuje da nema identičan stav prema svim radnicima FBiH, kao i da suštinski ne razmišlja o činjenici da ovakvim postupcima narušava kvalitetu i opstojnost državnih institucija. Demokratiju uspješne zemlje najbolje brane snažne i efikasne institucije, što je i više nego potrebno u ovim teškim političkim okolnostima podrivanja i urušavanja nadležnosti državnih institucija. Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina (BiH) jedina je država na svijetu u kojoj službenici na državnom nivou imaju manje plate za 20-30% u odnosnu na niže nivoe. Postavlja se pitanje zašto bi službenici koji rade na državnom nivou ostajali u službi kada su primanja mnogo bolja na nižim nivoima? Već duže vremena svi građani BiH svjedoče kontinuiranom urušavanju državnih institucija zarad jačanja entitetskih i kantonalnih. Najsvježiji primjer toga je i teška borba oko državnog budžeta za narednu godinu, gdje se čak predlaže njegovo smanjenje uprkos inflaciji i povećanju prihoda Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) od 7%. Svako slabljenje institucija na državnom nivou će neminovno dovesti do narušavanja sigurnosti u BiH, a kao realna prijetnja tome je i činjenica da Graničnoj policiji BiH nedostaje 620 policijskih službenika.

Ovakvim su odlukama i osobe koje rade u realnom sektoru prepuštene na milost i nemilost svojih poslodavaca, iako su prethodnih mjeseci pljuštala brojna saopštenja i obećanja kako će minimalna plata od janura 2024. godine biti 1.000,00 KM. Niti će plata od januara 2024. godine biti 1.000,00 KM niti je vlast(ela) ovakvom odlukom pokazala neku posebnu brigu za to.

S obzirom na inflaciju i rast troškova u svim sferama života, možemo razumijeti dodjelu sredstava budžetskim korisnicima FBiH, ali je isto tako neophodno voditi računa i o ostalim građanima BiH, kao i o službenicima državnih institucija koji ovakva primanja mogu samo zamišljati i za koje se niko pretjerano ne brine. I jedni i drugi su građani države BiH. Jedna od pozitivnih i etičkih prihvatljivih stvari u ovoj odluci jeste što je Vlada FBiH iz ove odluke isključila imenovana i izabrana lica i time, donekle, sačuvala zdrav razum i logiku. Nažalost, to isto ne možemo reći i za njihove kolege iz Doma naroda BiH, koji su u martu mjesecu ove godine sebi povećali ionako previsoka primanja za oko 600,00 KM, dok je taj rast kod policijskih službenika, vojnika i higijeničarki iznosio oko 100,00 KM. Pozivamo Vladu FBiH da jednako tretira sve građane ove zemlje i da sistemski i pragmatično pristupa svakom rješenju koje može dodatno usložiti ionako tešku situaciju u BiH. Vlada FBiH treba uložiti sve napore u jačanje države BiH i njenih institucija. Ovakve odluke sigurno neće doprinijeti tome.

S poštovanjem,

dr. sc. Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije