Centar za sigurnosne studije BiH smatra da je potrebno što prije nastaviti s reformom policije u BiH i otkloniti značajan politički utjecaj koji se u proteklim godinama nadvio nad sektorom unutrašnje sigurnosti …
 

… kako bi se građanima pružila adekvatna zaštita i omogućilo da policija djeluje u njihovoj najboljoj službi.

„U posljednje vrijeme svjedoci smo velikog broja slučajeva organizovanog kriminala u BiH koji se ispoljio u vidu profesionalnih ubistava, reketiranja, otmica, krijumčarenja velikih količina droge i organizovanih mreža za ilegalno prebacivanje migranata ka željenim destinacijama“, saopštio je ovaj centar.

U svim ovim krivičnim djelima s obilježjima najtežeg kriminala koji ugrožava živote građana, navodi se, primjetna je transnacionalna komponenta organizacije kriminalnih grupa.

„Policijske strukture u BiH u nekoliko navrata su uspjele identifikovati i privesti pravdi počinioce ovih djela, ali je primjetno da su iste, skoro sve ove aktivnosti poduzele tek nakon informacija koje su dobile od stranih obavještajnih ili policijskih struktura“, poručuju iz Centra.

Tako je bh. javnost, ističu, imala priliku biti upoznata s činjenicom da u njihovom susjedstvu nekažnjeno i sasvim lagodno žive i djeluju neki od čelnika velikih evropskih ili pak lanaca svjetskih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem droge i oružja, te dijelovi i ogranci nekih od trenutno najvećih regionalnih mafijaških skupina poput škaljaraca ili kavčana, odnosno beogradskog klana ili albanskih mafijaških krugova.

„Nespremnost postojećih policijskih organa da se samostalno uhvate ukoštac s raznim pojavnim oblicima teškog i organizovanog kriminala odraz je postojeće neadekvatne policijske strukture i sistema koji nije funkcionalan u smislu provođenja efikasnih istraga teškog organizovanog kriminala, automatske razmjene podataka i prekogranične razmjene podataka“, ističe se u saopštenju.

Na sve ove nedostatke, podsjećaju iz Centra, jasno se ukazuje u nedavnom Mišljenju Evropske komisije o BiH, ali identične zahtjeve vidimo i u novom pristupu EU o Integrisanom upravljanju na području unutrašnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Osnovni cilj je izgradnja kapaciteta i promovisanje reformskih procesa u zajedničkim naporima zamalja regiona u borbi protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu.

„Usljed regionalnog, prekograničnog djelovanja organizovanih kriminalnih grupa, institucije zemalja regiona moraju zajednički djelovati i sarađivati kako bi se adekvatno oduprle promjenjivoj formi i raznim oblicima djelovanja kriminalnih skupina“, naglašavaju iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Za policijske strukture u BiH, napominju, ovi zahtjevi EU za unapređenjem regionalne saradnje u domenu borbe protiv teškog organizovanog kriminala bit će posebno problematični imajući u vidu rascjepkan i neadekvatan unutrašnji sistem sigurnosti s izraženim nedostacima koji su prepoznati od strane međunarodne zajednice.

„Stoga je neumitno potrebno što prije nastaviti s reformom policije u BiH i otkloniti značajan politički utjecaj koji se u proteklim godinama nadvio nad sektorom unutrašnje sigurnosti kako bi se građanima pružila adekvatna zaštita i omogućilo da policija djeluje u njihovoj najboljoj službi“, kaže se u saopštenju.

Posebno je bitno, dodaje se, osloboditi daljni proces reforme političkog uticaja i prepustiti stručnoj i profesionalnoj zajednici da otpočne promjene sistema kako bi se unaprijedio sigurnosni ambijent i onemogućilo kriminalnom miljeu da zarobi državu u svojoj hobotnici, a građanima priuštio dostojanstven i normalan život u svom okruženju.

Više detalja o potrebi poboljšanja regionalne saradnje i ispunjavanja zahtjeva za integrisanje BiH u EU u oblasti vladavine prava moguće je pronaći u analizi Centra za sigurnosne studije BiH na linku: http://css.ba/wp-content/uploads/2019/02/WBCSCi_Prepreke_u_BiH.pdf.


(Vijesti.ba, 15.07.2019.god.)