Američki državni sekretar i ministar vanjskih poslova Mike Pompeo počeo je u ponedjeljak petodnevnu evropsku turneju na kojoj bi se trebao pokušati suprotstaviti ruskom i kineskom utjecaju. Pompeo će u sklopu turneje posjetiti Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belgiju i Island, a učestvovat će i na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba kazao da je to odraz vanjske politike koju su usvojile SAD krajem prošle godine po kojoj terorizam više nije glavna tema, već su prioritet prijetnja i ugrožavanje interesa SAD-a od strane EU i Rusije.

“Pompeo je nedavno bio na turneji po Bliskom istoku, sada dolazi da pokuša riješavati otvorena pitanja sa čelnicima EU. Znamo da ima tu dosta problema s Trumpovom administracijom, i jednostavno da pokušaju nametnuti svoj utjecaj. Tako treba posmatrati i ovu posjetu. Znači “America First”, njihov interes je na prvom mjestu, tako da će se sve tome podrediti, kako bi ojačali svoju koaliciju protiv utjecaja Kine i Rusije. Vidimo da se svašta dešava oko Sjevernog toka, protiv kojeg su Amerikanci, trgovinske igre… Evropa treba s Kinom da završi neke sporazume, nedavno su sklopili s Japanom, koliko se sve to uklapa u američke interese i njihovu poziciju. Imamo i te tri neuralgične tačke; Balkan, Gruziju i Ukrajinu, gdje Amerika nastoji da se što bolje pozicionira i da minimizuje, koliko je to moguće, ruski utjecaj”, kaže Hadžović.

Kada je u pitanju BiH, on podsjeća na nedavno pismo koje je američki ministar vanjskih poslova uputio članovima Predsjedništva BiH u kojem ih poziva da ubrzaju NATO put.

“Mike Pompeo je nedavno napisao pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem ih poziva da daju svoj doprinos aktivaciji MAP-a, možda je tu u pozadini bio plan da se aktivira modernizacija Oružanih snaga, odnosno da se izdvoje veća sredstva kako bi BiH mogla nastaviti svoj put ka Evropi, odnosno da bi stvorila kapacitete da može ravnopravno graditi partnerski odnos”, napominje Hadžović.

Hadžović podsjeća na sve probleme s kojima se susreću Oružane snage BiH, a koje im stoje kao prepreka u ostvarenju viših standarda.

“To sve košta, tako i ovaj segment odbrane. Smatram da tu otvaramo politički dijalog. Vidimo svaki dan da OS BiH daju svoj maksimum u datim okolnostima, ali da su opterećeni od nedostatka sredstava, uniformi, ishrane, inicirajući faktor su finansije, nezadovoljstvo oficira i podoficira svojim primanjima, tako da vidimo napuštanje i slab interes za konkurse. Nekada je bilo po deset kandidata za jedno radno mjesto, a sada vidimo da jedva dvoje aplicira. Tako da su sve to problemi Oružanih snaga da bi mogli kvalitetno obavljati svoju dužnost, odnosno nastaviti integracije u NATO, što je vanjsko-politički cilj. To što trenutno nemamo političkog dogovora to je pitanje za političare, ali Pompeo je jasno upozorio šta se očekuje od BiH i kakvi su interesi i SAD-a i NATO-a u odnosu na BiH, da se što prije priključi, ali i da ojača svoje kapacitete kako bi mogla odgovoriti zadacima”, mišljenja je Hadžović.

U bh. javnosti se uglavnom govori o opasnosti od ruskog utjecaja i miješanja u unutrašnje stvari zemlje, dok se o Kini skoro nikako ne govori. Hadžović pojašanjava kakvi su kineski interesi u regiji i Evropi.

“Kina u svojoj strategiji ima jednu činjenicu da ne razmišlja kratkoročno i svoje pozicije grade dugoročno. Tek sada sa njihovim enonomskim napretkom počeli su sa otvaranjem Puta svile, koji je prije nekoliko vijekova bio faktor povezivanja i ekonomskog razvoja, tako da oni investicijski ulažu ono što je najpotrebnije u zemljama regiona, jer misle da tu mogu napraviti penetraciju ekonomski, a nakon toga ćemo vidjeti, koji će biti njhov zaista politički interes. Sada su još vrlo atraktivni za zemlje koje su negdje između i svima kojima su potrebne investicije, posebno kad nisu toliko uslovljene evropskim standardima i procesima ispunjavanja reformi, oni su izdašniji jer mogu to sebi finansijski priuštiti. Dakle, to je strategija velike države, diplomatija, ekonomija i vojska, oni su izabrali jedan dugoročniji put. Vidimo da su u Africi u dobroj mjeri ušle njihove kompanije, tako da je njihov cilj da što prije dođu do tržišta Evrope, a putem naših zemalja to im je omogućeno i našim nižim standardima, jer ne moraju primjenjivati evropske standarde”, navodi Hadžović.

Direktor Centra za sigurnosne studije kaže da je između Amerike i EU mnogo otvorenih pitanja o kojima će Pompeo razgovarati sa svojim sagovornicima.

“SAD i Evropa imaju dosta otvorenih pitanja, tu je i Brexit, još uvijek ne znamo kako će se to završiti i vjerovatno će i to biti jedna od tema, kako bi se omogućio što lakši izlazak Velike Britanije. I taj dio oko granice Irske, da malo moderira, da utječe i na jednu i drugu stranu da pokušaju naći rješenje, a samim time drugačija će biti i Evropa bez jednog snažnog oponenta Rusiji, kao što je cijelo vrijeme bila Velika Britanija. Možemo vjerovatno očekivati jednu Evropu koja će biti desnija i koja neće biti toliko kritična prema Rusiji i njenim interesima u Evropi. Velika Britanija je bila najveći zagovarač i najdosljednije je slijedila američke interese. Funkcionisanje NATO-a, klimatski dio, ekonomski, zajednička vanjska politika, sve tu pitanja oko kojih će biti razgovora”, kazao je Hadžović.

On je na kraju podsjetio i na Stevea Bannona, koji aktivno radi na okupljanju desničarskih stranaka u Evropi, kao i na situaciju u Venecueli oko koje zemlje EU nemaju zajednički stav, jer su jedne priznale za novog predsjednika Guaida, dok druge nisu, te i dalje podržavaju Madura.

H.LJ

(Vijesti.ba, 11.02.2019.god.)