(WISE) Diana Kajmaković: „Žena koja zna svoj posao može da donese mnoge kvalitativne promjene“


(fotografija: bportal.ba)

Predstavnici Centra za sigurnosne studije (CSS) su u okviru projekta „Osnaživanje žena za jaču integraciju u sektor sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz javnu promociju uspješnih liderki“, koji finansijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative, razgovarali s gospođom Dianom Kajmaković, tužiteljicom u Posebnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH. Gospođa Kajmaković radila je na procesuiranju vrlo opasnih osoba i skupina, a neki predmeti su dugo vremena plijenili pažnju domaće i šire javnosti. U razgovoru s gospođom Kajmaković, saznali smo koje su specifičnosti tužilačke profesije, o stanju rodne ravnopravnosti u praksi te koje su to prednosti koje žena može donijeti u sektor pravosuđa i uopšte.


Obzirom na to da se više od 20 godina nalazite u tužilačkim poslovima, predstavljate itekako adekvatnu osobu da mladim naraštajima približite svoj rad. Šta znači biti tužiteljica, odnosno o kakvoj se profesiji radi i koje su to njene specifičnosti?

Još od studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i prvog susreta s krivičnim materijalnim i procesnim pravom zavoljela sam tu oblast i željela sam da se u budućnosti bavim tužilačkim poslom. Kao što vidite, ta želja mi se i ostvarila. Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku 2003. godine, tužilački posao se promijenio, te tužioci sami kroje, odnosno režiraju svoj posao i uspjeh. Koliko rada, truda i zalaganja, toliko i rezultata. Tužilački posao je veoma težak, naporan i, prije svega, odgovoran posao, jer se u vašim rukama nalaze sudbine ljudi, kako osumnjičenih, odnosno optuženih, tako i oštećenih u postupku.


Budući da ste žena, da li Vam je možda zbog toga bilo teže da dođete do dosadašnjih rezultata i uspjeha te, općenito, koliko ste napora i truda morali uložiti da biste to postigli?

Kao što sam ranije rekla, uvijek mi je bila želja da postanem tužiteljica. Puno truda, ulaganja i odricanja je bilo potrebno da bih došla do te pozicije. Činjenica da sam žena nije mi otežala ovaj posao, bar ja to nisam dozvolila. Smatram da u ovom poslu muškarci i žene moraju i trebaju da budu ravnopravni te da jedino svojim trudom mogu da ostvare željene rezultate.  Obzirom na balkanski mentalitet, u nekim svojim predmetima sam osjetila pritisak i teškoće prilikom rada, ali me to nije zaustavilo, već mi je dalo volju i elan da nastavim dalje da se trudim i da radim najbolje što znam.


U sektoru pravosuđa Bosne i Hercegovine 60 % žena je na pozicijama sudija i tužilaca. S druge strane, 41 % njih se nalazi na rukovodećim pozicijama u sudovima i tužilaštvima. Kako objašnjavate to stanje i da li su žene ravnopravne u praksi sa svojim muškim kolegama?

Čula sam jednom izreku da kada bi žene vladale svijetom ne bi bilo ratova, vladao bi mir. Ne smatram da bi pravosuđem vladao mir, ali smatram da bi žene fleksibilnije i upornije, da ne kažem temeljitije, radile neke stvari ili ih postavljale na svoje mjesto. U ovoj vrsti posla takvo stanje ne odaje neravnopravnost. Muškarci i žene su u praksi ravnopravni, imaju ista prava i obaveze, predmeti se dodjeljuju i rješavaju bez obzira na spol.


Prema Vašem mišljenju, koliko su općenito važni međuljudski odnosi u poslu kojim se bavite, naročito u pogledu muško-ženskih odnosa, te kakvo je stanje po tom pitanju u Tužilaštvu BiH?

Odgojena sam u porodici u kojoj se poštuje hijerarhija i zna se ko je stariji. Imala sam sreću da u svim radnim srednima s kolegama imam odnos kao da su mi porodica, tako da sam svoj odgoj prenijela i tu. Zadnjih par godina sa teškom ekonomskom situacijom dolazi do promjena u svim sferama života pa tako i ovdje, ali, generalno, međuljudski odnosi su dobri, mada uvijek mogu biti bolji.


Da li smatrate da bi trebalo biti više žena na rukovodećim pozicijama u sektoru pravosuđa i koje bi kvalitativne promjene uslijedile eventualno u takvoj situaciji? Općenito gledajući, koje su to kvalitativne prednosti koje žena donosi u sektor pravosuđa?

Statistike pokazuju da omjer muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama i općenito u poslu treba da bude 50:50. Znajući koliko su žene zastupljene u ostalim poslovnim sredinama, situacija u pravosuđu i omjer muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama su još uvijek dobri. Kada analizirate svako ministarstvo ili bilo koji upravni organ, organ zakonodavne ili izvršne vlasti, Tužilaštva i Sudove, gdje su na rukovodećim pozicijama žene, možete primjetiti da nije bilo toliko propusta i da su takve institucije bolje radile. Zaključak je da žena koja zna svoj posao, što bi naš narod rekao „zna znanje“, može da donese mnoge kvalitativne promjene, jer su žene prije svega energične, organizovane, detaljne, fleksibilne, razumne i sposobne su donositi važne odluke.


Budući da ste tužiteljica u Posebnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju, radite na procesuiranju vrlo opasnih osoba i skupina, a neki predmeti su dugo vremena plijenili pažnju naše javnosti. Kako se rad na takvim predmetima odražava na osobu i njen privatni život i kako održavate balans između porodičnog i poslovnog života?

Moja sreća je što imam punu podršku svoje porodice. Imaju razumijevanja za posao kojim se bavim, svjesni su tereta i opasnosti koji nosi i nekako su naučili da se nose s tim. Djeca i danas osjete posljedice mog rada na velikim predmetima. Često su bili tema izrugivanja i zadirkivanja druge djece, preživljavali su stres zbog raznih natpisa u novinama te raznih dešavanja koja su bila vezana za nas kao porodicu, dok, s druge strane, kompletna ta situacija je doprinijela da moja djeca brže sazriju, postanu jača i otpornija. Balans je teško održavati, ali zahvaljujući podršci svog muža i svoje djece ja sam uspjela. Bilo je trenutaka kada sam mislila da neću uspjeti, da neću moći izdržati, jer ne bih voljela da privatni i poslovni život postanu jedno, iako je teško razdvojiti te dvije vrste života. U nekim segmentima posla nisam mogla da razdvojim privatno i poslovno, ali morala sam jer jedino tako možete uspjeti ostati čiste glave i ispravno razmišljati.


Koja je Vaša poruka za mlade djevojke i žene koje planiraju graditi svoju profesionalnu karijeru u sektorima pravosuđa i sigurnosti BiH?

Kratka poruka za sve mlade djevojke i žene: „Sve se može kad se hoće!“. Svojim trudom i zalaganjem možete da postignete sve što želite. To što ste žene ne treba da vas spriječi u ostvarenju vaših ciljeva. Koliko god je teško graditi profesironalnu karijeru u sektoru pravosuđa i boriti se sa svim preprekama, toliko vas svaki postignuti uspjeh ispunjava i donosi osjećaj ponosa.

  

 

cfli-fcil_bloc_signature_block-bilingual

“Mišljenja sadržana u ovoj publikaciji ne odražavaju obavezno i mišljenja Vlade Kanade”